|
Muut ihmiset
Passiivisella eli pakkotupakoinnilla tarkoitetaan tahatonta altistumista toisten tuottamalle tupakansavulle. Tupakoimaton henkilö joutuu usein arkipäivän tilanteissa hengittämään muiden aiheuttamaa tupakansavua. Tupakoivan tai tupakansavua hengittävän äidin sikiö altistuu istukan verenkierron kautta tupakansavun kemikaaleille. Raskaana olevan naisen pakkotupakointi aiheuttaa myös sikiön pakkotupakoinnin.
Tupakan sivuvirta (savu, joka syntyy tupakan palaessa ja leviää ympäristöön) on vähintään yhtä myrkyllistä kuin tupakoitsijan sisäänsä imemä savu. Passiivinen tupakoitsija saa tupakansavua elimistöönsä pienempiä määriä kuin tupakoitsija, mutta altistuu samoille sairauksille. Aktiiviseti tupakoivat ihmiset tupakoivat myös passiivisesti enemmän kuin ihmiset, jotka eivät tupakoi aktiivisesti.
Tupakansavun myrkyt, kuten nikotiini ja häkä, kulkeutuvat suoraan äidin elimistöstä napanuoran ja istukan välityksellä sikiöön, minkä takia raskauden aikainen tupakointi on erittäin vahingollista syntyvälle lapselle. Syntyvän lapsen veressä on nikotiinia yhtä paljon tai jopa enemmän kuin äidillään. Sikiön kyky poistaa nikotiinia elimistöstään on aikuista huonompi.
Raskaus motivoi monia naisia lopettamaan tupakoinnin. Vähintään puolet tupakoivista äideistä pystyy lopettamaan tupakoinnin ennen raskautta tai viimeistään raskauden alkuvaiheessa. Myös raskaana olevan naisen pakkotupakointi altistaa sikiön tupakansavun myrkyille.
Raskauden aikainen tupakointi voi aiheuttaa keskenmenon, ennenaikaisen synnytyksen (tupakointi on syynä 14%:ssa ennen laskettua aikaa tapahtuvissa synnytyksissä), lapsen alhaisen syntymäpainon (tupakointi vaikuttaa suoraan lapsen syntymäpainoon, mahdollisesti hapen saannin vähyyden vuoksi) ja kätkykuoleman. Tupakoinnilla saattaa olla vaikutusta myös raskauden aikaisiin komplikaatioihin sekä lapsen alikehitykseen ja se kaksinkertaistaa lapsen riskin saada astma tai allergia.
Tupakointi saattaa myös viivästyttää raskaaksi tulemista. Lapsettomuuden riski tupakoivilla naisilla on suurempi kuin tupakoimattomilla. Tupakointi saattaa vaikuttaa naisilla myös kuukautisiin; ne saattavat olla epäsäännölliset tai jäädä kokonaan pois. Miehen pitkäaikainen ja runsas tupakointi vähentää siittiöiden liikkuvuutta ja määrää. Vuosien tupakointi voi aiheuttaa miehelle myös impotenssia.
Vanhempien tupakoiminen on terveysriski lapselle myös syntymän jälkeen. Tupakoivan äidin rintamaidossa on nikotiinia viisinkertainen määrä veren pitoisuuksiin verrattuna. Vanhempien tupakointi kotona tarkoittaa lasten pakkotupakointia ja altistaa lapsen hengitystiesairauksille ja äkillisille välikorvantulehduksille. Savu pahentaa myös lasten allergia- ja astmaoireita.
Lopeta tupakanpoltto!
|
|
|