etusivu | luonto | muut ihmiset | minä itse | yhteiskunta | lopeta

Yleistä
Ensimmäiset viittaukset tupakointiin ovat tuhansien vuosien takaa Amerikan intiaanien kivipiirroksissa. Tupakkaa käytettiin lääkkeenä ja uskonnollisissa rituaaleissa. Eurooppaan tupakka rantautui noin 500 vuotta sitten Kolumbuksen tuomana. Euroopassa tupakkaa on alusta asti käytetty nautintoaineena. Vasta 1900-luvun puolivälin jälkeen ymmärrettiin tupakan riskit terveydelle, ja länsimaissa valtaosa ihmisistä lopetti tupakoinnin terveytensä tuhoutumisen pelossa. Tupakkayhtiöt alkoivat siirtää makkinoitansa kehitysmaiden suuntaan, missä tieto haitoista ei ollut (eikä ole) vielä tiedossa. Sivistysmaissa tupakoinnin haitoista - niin ihmiselle itselleen, luonnolle kuin yhteiskunnalle - tiedetään jo verrattain paljon.

Tupakointi on sosiaalinen tapa, jonka yleisyyden ja hyväksyttävyyden määrittää ajan henki ja kulttuuri. 1900-luvun alussa tupakointi oli vielä korkeasti koulutettujen tapa, mutta 2000-luvulla tupruttelu on selvästi keskittynyt alempien sosiaaliryhmien pariin.

'Tupakka ympärillämme' -sivuille olen koonnut tupakan merkittävimpiä haittoja ympäristölle: itselle, muille ihmisille, luonnolle sekä yhteiskunnalle. Lue ja mieti!


Palaute
Palautetta sivuista voi lähettää allekirjoittaneelle osoitteeseen lassi@pulu.org tai käyttämällä vaihtoehtoisesta alapuolella olevaa palautelomaketta.


Nimi:


Sähköpostiosoite:Lähteet
- Tiede
- tupakka.org
- tuuli.net
- Suomen hammaslääkäriliitto
- tae.edita.fi
© Lassi Heikkinen, 2002