etusivu | luonto | muut ihmiset | minä itse | yhteiskunta | lopeta

Minä itse
Tupakka tappaa vuosittain Suomessa noin 7000 ihmistä ja maailmassa siihen kuolee noin kolme miljoonaa ihmistä.

"Tupakasta Kiinan ykköstappaja: Jos nykytahti jatkuu, joka kolmannen kiinalaismiehen kuolinsyyksi kirjataan tupakka, ennustaa British Medical Journal. Seuraavien 50 vuoden aikana sauhuttelusairauksiin sortunee jopa 100 miljoonaa kansalaista. Viidennes kiinalaisista, noin 240 miljoonaa ihmistä, polttaa kolmanneksen maailman savukkeista." (Tiede)

Tupakointi aiheuttaa ja on osallisena satojen sairauksien puhkeamisessa, joista merkittävimpinä voidaan pitää syöpiä (ei pelkästään keuhkosyöpä vaan myös esimerkiksi kurkunpään syöpä, ruokatorven syöpä, haimasyöpä, munuaisten syöpä, suusyöpä, huulisyöpä sekä virtsarakon syöpä), joista yli kolmannes on tupakan aiheuttamia. Sydän- ja verenkiertosairaudet johtuvat myös useinmiten tupakanpoltosta. Todistettavasti myös vatsahaava, flunssat, selkävaivat, impotenssi, hedelmättömyys, osteoporoosi ja suutulehdukset voivat olla tupakan aiheuttamia.

Suomen hammaslääkäriliiton kotisivuilta löytyy lisää tietoa tupakan aiheuttamista suusairauksista. Tälläisenkö suun haluat? >

Tupakka aiheuttaa yksilölle myös turhaa rahanmenoa, maku- ja hajuaistin huononemista sekä heikentynyttä kuntoa.

Lopeta tupakanpoltto!
© Lassi Heikkinen, 2002